Reviu el XVI Simposi de la Fundació Claret: «El Cristianisme en la construcció d’Europa»

Dissabte tenia lloc el XVI Simposi de la Fundació Claret: «El Cristianisme en la construcció d’Europa». En aquesta notícia teniu algunes de les idees més rellevants que els conferenciants van destacar; tanmateix però, podeu reviure el Simposi complert en el nostre canal de vídeostreaming: www.livestream.com/claretcattv.

Alfons Calderón, expert en relacions i comerç internacional, membre de Cristianisme i Justícia, i col·laborador d’ESADE, va fer una excel·lent síntesi de la història de la construcció de la Unió Europea, fins al dia d’avui, ressaltant les arrels cristianes i evangèliques dels seus grans forjadors: Benet de Núrsia, Ciril i Metodi, Caterina de Siena, Brígida de Suècia, Edith Stein, i Francesc d’Assís, i dels seus fundadors: Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Paul-Henri Spaak, Jean Monnet, Robert Schumann i Jacques Delors.

Calderon destacava que el model de conciliació sobre el qual es va construir Europa, és un model evangèlic que segurament hauríem d’adaptar avui en dia per consolidar l’actual Europa.

L’expert apuntava que alguns grans reptes de futur serien; la relació de fraternitat entre pobles i països europeus, ja que segons ell, s’ha avançat moltíssim en llibertat i igualtat, però l’assignatura pendent continua essent la fraternitat entre nacions, i la necessitat de dibuixar «una ànima» europea, un relat que arribi a la societat, no un munt de folis escrits. Europa necessita estar unida perquè els problemes als quals ens afrontem avui en dia: immigració, terrorisme, corrupció… no tenen fronteres.

Carles Boix, catedràtic de Ciència Política i Afers Públics a la Universitat de Princeton (EE.UU.), va centrar la seva valoració en el principi de tolerància del cristianisme, com a model per a la construcció d’una Unió Europea lliure, respectuosa entre els pobles i democràtica.

Josep M. Puigjaner, assagista i escriptor, i Teresa Carreras, Presidenta de l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya, es van unir a Boix en la tertúlia-debat final: «Què pot aportar el cristianisme en la construcció d’Europa i amb quines condicions?». Puigjaner destacava que a Europa el Cristianisme s’està reduint a un ritme vertiginós, Déu ja no es troba al centre de la vida de les persones, però tampoc l’home hi és. En contraposició, hi ha un augment evident del voluntariat en qüestions socials, i la continuïtat de la tasca pedagògica cristiana en parròquies i escoles. Carreras, recordava la rellevant aportació de l’Abat Aureli M. Escarré (www.abatescarre50.cat) en la construcció d’una Europa democràtica amb les declaracions que va fer al diari francès Le Monde, unes declaracions punyents perquè era la primera vegada que una autoritat de l’Església gosava plantar cara a la dictadura del general Franco.

Recordeu que podeu viure de nou aquest Simposi al nostre canal de vídeostreaming www.livestream.com/claretcattv, o prement l’enllaç.

 

Comments are closed.

El nostre canal YouTube